neděle 17. května 2015

Summer fit #2: Základ sestavení správného jídelníčku

Minulý summer fit článek: zde.
Základem pěkné postavy je dobrý jídelníček, pohyp, hodně vody a dobrý spánek. V tomhle článku se podíváme na ten jídelníček. Ještě k začátku bych ráda řekla, že nejsem žádny profesionál v tomhle oboru, to, co vím, mám z knížek, ostatních blogu, a vlastních zkušeností.

Snídaně: Snídaně je základ. Dává nám energii na elý den a nastartuje metabolismus. Proto je potřeba zahrnout něco, co nás nasytí (např.: ovesná kaše, rýžová kaše, musli, jogurt, vajíčko), protom nějaké ovoce, aby naše tělo mělo dostatek vitamínu a cukrů a nějaké zdravé tuky (např.:vhořká čokoláda, oříšky, seminka). Tyhle tuky se přes den stráví, protože jsou zdravé a máme před sebou ještě celý den. K pití je dobrý zelený čaj, protože pomáhá metabolismu a má čistící efekty.
Svačina: Pro dopolední svačinu také platí to, že máme před sebou ještě celý den, takže si zase můžeme dopřát sacharidy. (např.: ovocné smoothie, musli, proteinová nebo oříšková tyčinka+nějaké ovoce/zelenina. Pro ty, co nemusí tolik sladké, je třeba dobrý celozrný rohlík, knekenbrot, kukuřičné plátky s gervais, sýrem nebo šunkou+ovoce/zelenina)
Oběd: S obědem většina lidí nic moc nenadělá, protože většinou ve škole, v práci, nebo někde po cestě ve městě. Ale pokud se to dá ovlivnit, šáhla bych rozhodně po teplém jídle, s bílkovinou (nějaké maso, pro vehetariány a vegany nějaká alternace např.: tofu, fazole), přilohou (rýže, těstoviny a pod.) a zeleninou. 
Svačina: Na odpolední svačinu by se už nemělo nic moc sladkého (někdy se může udělat výjmka), takže je nejlepší variantou nějaké celozrné pečivou s nějakou zdravou pomazánkou a sýrem nebo šunkou a k tomu nějaká zelenina.
Večeře: Večeře by měla být 2-3 hodiny před spaním (minimálně). Většinou by to mělo být něco lehkého, napřiklad salát nebo nějaká připravená zelenina, ale může to být i nějaké teplé jídlo (např.: kuřecí maso a zeleninová přílohla). Pokud chodíte spát pozdě, může být i druhá večeře v podobě kousku zeleniny nebo něčeho prostě malého a zdravého co vás zasytí (ne sladké).

Tohle je tak všechno z tohohle rychlého shrnutí jídelníčku. Příklady které jsem uvedla nejsou podmínkou, je to jenom příklad, takže si jídla přizpůsobte vlastní chuti. :)




Žádné komentáře:

Okomentovat